De Zwaneridder kent een gedegen organisatie, waardoor zij in staat is intern en extern gerichte activiteiten te ontplooien. Daarnaast stelt de organisatie haar in staat belangen bij verschillende instanties goed te behartigen. Binnen de organisatie spelen ouders een actieve rol. Op dit deel van de website belichten we achtereenvolgens:
De schoolleiding berust bij de schoolleider. In onze school is dat Ilja van Geel. De schoolleider is eindverantwoordelijk voor de opstelling, besluitvorming en uitvoering van het beleid binnen de kaders van Stichting Pallas. Het onderwijsbeleid wordt samen ontwikkeld met het team van De Zwaneridder.
De pedagogische medewerkers vormen samen het team, ook wel aangeduid als het college van leerkrachten. Klassenleerkrachten hebben de pedagogische verantwoordelijkheid voor hun eigen klas. Andere leraren ondersteunen dit in vaklessen en eventueel tijdens individuele therapieën.
De klassenleerkracht heeft de verantwoordelijkheid over een groep kinderen, die samen een klas vormen. In deze klas verzorgt de klassenleerkracht het periode-onderwijs en de meeste vaklessen. In de kleuterklas verzorgt de kleuterleidster het gehele onderwijs, behalve de euritmielessen. Naast de lesgevende taken hebben de leerkrachten ook algemene taken in de organisatie van de school.
Klassenleerkrachten Vakleerkrachten IB-RT-ondersteuning Administratie Conciërge
De missie van Stichting Pallas is statutair vastgelegd in de doelstelling (artikel 2 van de statuten): De stichting heeft ten doel: De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:
De Pallas-scholen maken deel uit van de groep van ruim negentig vrijescholen in Nederland. De Nederlandse vrijescholen maken weer deel uit van een wereldwijde beweging van vrijescholen die zich laat inspireren door de menskundige inzichten van Rudolf Steiner. De Pallas-scholen voldoen aan de wettelijke criteria (zoals deze door de overheid worden gesteld) en hebben het basisarrangement. De scholen committeren zich aan de kerndoelen basisonderwijs. Deze zijn voor de vrijescholen beschreven in de publicatie ‘Ik zie rond in de wereld ‘ (2006).
College van Bestuur Stafmedewerkers
Pallasbrede zaken en -regelingen Strategisch plan Financiën Ouderschenkingen Klachtenregeling en vertrouwenspersoon Sociale veiligheid Schorsen en verwijderen Verzekeringen
De MR kan over alle zaken die de school betreffen aan de schoolleider voorstellen doen, standpunten kenbaar maken en vragen stellen. De MR doet dat schriftelijk en mondeling, onder meer tijdens besprekingen met de schoolleider. De schoolleider reageert inhoudelijk richting de MR op de voorstellen, standpunten en vragen.
U kunt ons aanspreken of een e-mail sturen naar: mr@zwaneridder.nl Niet voor de school, maar voor het leven leren wij.Organisatie
Team Zwaneridder
Binnen De Zwaneridder wordt op intensieve wijze samengewerkt tussen de volgende groeperingen:
Schoolleiding▾
De schoolleider is per e-mail bereikbaar via i.van.geel@zwaneridder.nl
Ons team▾
Het team komt regelmatig bij elkaar voor overleg.
Wekelijks is er een teamoverleg (voortgangsbewaking van de nodige schoolaangelegenheden). Gedurende het schooljaar vindt er overleg plaats tijdens de studie-intervisie, inclusief bewaking van de inhoud van het onderwijs, zorgstructuur, toetsing, studie en uitwisseling vrijeschoolpedagogiek. Hiervoor wordt een jaarrooster opgesteld. Ook kinderbesprekingen worden in dat rooster opgenomen.
Klassenleerkrachten/kleuterleidsters▾
Vakleerkrachten▾
– euritmie: de kleuterklas tot en met klas 6
– gymnastiek: klas 1 tot en met 6
Intern begeleider▾
Onderwijsassistent▾
Onze klassenassistente ondersteunt de leerkrachten en leerlingen op diverse manieren. Zo geeft zij binnen de kaders van het zorgaanbod op school invulling aan diverse vormen van onderwijsondersteuning. Zij ondersteunt in de klas en begeleidt kinderen binnen hun individuele handelingsplannen. Dit alles vanzelfsprekend in nauw overleg met en onder verantwoordelijkheid van de betreffende klassenleerkracht.
Schoolsecretariaat Conciërge▾
Administratief medewerker Kees Hoekstra en conciërge Loes Suerink
Het schoolsecretariaat verricht, in samenspraak met de schoolleiding, diverse werkzaamheden ten behoeve van de school. Als ouder kunt u hier terecht voor vragen en het verkrijgen van informatie, formulieren en brochures met betrekking tot de school. Tevens heeft het secretariaat een taak in de verzorging van de leerlingen. Kinderen die zich bezeerd hebben of zich onwel voelen, worden door het schoolsecretariaat opgevangen. Door de aard van hun werkzaamheden zijn deze medewerkers door het hele gebouw werkzaam en daardoor niet constant in de buurt van de telefoon. Bij geen gehoor gelieve op een ander tijdstip terug te bellen of een boodschap in te spreken op het antwoordapparaat.
Namen en e-mail adressen▾
Schoolleider
Ilja van Geel (i.van.geel@zwaneridder.nl): ma. t/m do.
De inzet van het team is in het schooljaar 2019/2020 als volgt:
Kees Hoekstra (administratie@zwaneridder.nl) : maandag en donderdag
Loes Suerink (l.suerink@zwaneridder.nl) : dinsdag, woensdag, vrijdagBestuur Pallas
De Zwaneridder valt onder het bestuur van de Stichting Pallas. Deze vormt het bevoegd gezag.
Het bezoek- en postadres van Stichting Pallas is: Bronkhorstsingel 11, 5403 NA Uden. Tel: 0413 – 230008.
Missie▾
Scholen▾
– Basisschool de Zilverlinde te Roosendaal
– Bernard Lievegoedschool te Maastricht
– De Driestroom te ’s-Hertogenbosch
– Johannesschool te Tiel
– ’t Kleurenbos te Oss
– Meander Vrijeschool voor basisonderwijs te Nijmegen
– Rudolf Steiner Educare te Venlo
– De Strijene te Oosterhout
– Talander te Sittard (nevenvestiging van Vrijeschool Helianthus)
– Tiliander te Tilburg
– Vrijeschool Brabant te Eindhoven
– Vrijeschool Christophorus te Roermond
– Vrijeschool Helianthus te Heerlen
– Vrijeschool Peelland te Helmond
– Vrijeschool De Zwaneridder te Wageningen
– Vrijeschool De Vuurvogel te Ede
– De Zevenster te Uden
Besturing▾
Wanda Kasbergen, bestuurder
Clarien Veltkamp, voorzitter Raad van Toezicht
Sonja Mäkel, vicevoorzitter Raad van Toezicht
Ria van der Heijden, lid Raad van Toezicht
Sabina Pot, lid Raad van Toezicht
Wieneke Groot, lid Raad van Toezicht
Mart van de Lisdonk, lid Raad van Toezicht
Constant Boogert, financiën
Elise Swinkels, financiën
Astrid Vingerhoets, personeel
Frouke Willemsen, personeel
Marjan Groeneveld, algemeen
Financiën▾
Pallasmap
Op elke school is er de zogenaamde Pallasmap ter inzage beschikbaar, met relevante informatie over de stichting, de Raad van Toezicht, het College van Bestuur, de (Gemeenschappelijke) Medezeggenschap Raad en diverse regelingen en (jaar)stukken.
De Pallas-scholen werken met een eigen schoolplan, dat ontwikkeld is en uitgevoerd wordt binnen de kaders van het strategisch plan van Pallas. Dit plan heeft als titel “Zelfbewust” en bestrijkt de periode 2015-2019. Het plan is te vinden op www.stichtingpallas.nl .
De Pallas-scholen worden bekostigd vanuit de rijksbijdragen voor het Primair Onderwijs. Deze bestaan onder andere uit personele bekostiging en materiële bekostiging. Daarnaast ontvangen de scholen inkomsten uit ouderschenkingen. Elke school heeft een eigen financiële administratie en exploitatiebegroting. Ook heeft elke school, binnen de geconsolideerde cijfers van Stichting Pallas een eigen en herkenbare vermogenspositie. Samen vormen deze vermogens het totale vermogen van Stichting Pallas. Binnen de Pallas-scholen en de Pallas organisatie is er geen sponsoring of anderszins financiële ondersteuning anders dan de ouderschenkingen.
Voor de bekostiging van de invulling van de antroposofische identiteit van onze school, doen wij een beroep doen op de Stichting Vrienden van Pallas. Te denken valt hierbij aan de kosten voor vaklessen, jaarfeesten en materialen. Stichting Vrienden van Pallas is onafhankelijk, ANBI erkend en ziet toe op een ordentelijke inning en aanwending van de schenkingen aan de school.
Aan de ouders vragen wij hun schenking te doen bij de Stichting Vrienden van Pallas. Inzake de schenking ontvangen de ouders van de school een invulformulier met daarop meer informatie en de betaalgegevens.
In afstemming met de MR van de school maakt de schoolleider jaarlijks een plan voor aanwending en een verantwoording van aanwending van de schenking op basis waarvan de school geld ontvangt. Beide documenten zijn uiteraard openbaar en ter inzage beschikbaar. Voor meer informatie zie www.vriendenvanpallas.nl .
De administratieve afhandeling van de ouderschenkingen is uitbesteed aan een organisatie genaamd Kubus.
Voor de Pallas-scholen geldt de klachtenregeling zoals die binnen Stichting Pallas is overeengekomen. De actuele regeling is op alle scholen ter inzage beschikbaar en te vinden op www.stichtingpallas.nl. Stichting Pallas is op grond van het protocol klachtenprocedure verplicht een vertrouwenspersoon te hebben die inzetbaar is in het traject na het indienen van een klacht, dan wel anderszins ingeval veiligheid en geborgenheid van kinderen/ouders/medewerkers aan de orde zijn. De actuele bereikbaarheidsgegevens van de vertrouwenspersoon zijn te vinden op www.stichtingpallas.nl. Als back-up is een vrouwelijke collega van de vertrouwenspersoon beschikbaar die in voorkomende gevallen kan worden ingeschakeld.
Voor de Pallas-scholen geldt de regeling sociale veiligheid. De actuele regeling is op alle scholen ter inzage beschikbaar en te vinden op www.stichtingpallas.nl.
Voor de Pallas-scholen geldt de regeling schorsing en verwijdering van leerlingen. De actuele regeling is op alle scholen ter inzage beschikbaar en te vinden op www.stichtingpallas.nl.
De school heeft via de stichting Pallas een aantal verzekeringen zoals:
Deze verzekering dekt ongevallen gedurende 24 uur per dag tijdens alle door de school georganiseerde normale activiteiten.
De school kan alleen aansprakelijk worden gesteld in die gevallen waarin de leerlingen onder toezicht staan van leraren, overig personeel of ouderparticipanten.
De school is volgens de verzekering alleen aansprakelijk als:
• zij een onrechtmatige daad heeft gepleegd;
• zij schuld heeft; e.e.a. impliceert dat een school niet in alle gevallen aansprakelijk gesteld kan worden, bijv. bij het vallen van een kind dat ook niet met toezicht is te voorkomen;
• er schade is.
Dit maakt een eigen WA-verzekering dus niet overbodig!MR
Volgens een wettelijke bepaling (Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992) dient iedere onderwijsinstelling te beschikken over een instantie waar inspraak van personeel en ouders gewaarborgd is.
De Zwaneridder beschikt vanaf 1 oktober 2007 over een medezeggenschapsraad (MR), die een bijdrage wil leveren aan de bevordering van een sfeer van openheid en een goed onderling overleg binnen de school.
MR-leden▾
De MR bestaat uit 2 leden vanuit het team en 2 ouders.
Op dit moment zijn dat Manon Haffmans en Loes Suerink namens het team en Aron Damen (voorzitter) en Martin Koch (secretaris) namens de ouders.
MR-taken▾
De MR geeft advies over de organisatie en de dagelijkse gang van zaken op school. Hieronder vallen bijvoorbeeld de begroting, beleidsplannen, uitbreiding van de school, het onderwijsprogramma, schoolreglementen, veiligheids-, gezondheids- en welzijnsbeleid.
MR-rechten▾
Het instemmingsrecht houdt in dat de school voorafgaand aan het nemen van een besluit de instemming van de MR nodig heeft. Het bevoegd gezag mag het besluit niet uitvoeren als deze instemming ontbreekt.
Het adviesrecht houdt in dat de school eerst advies moet vragen aan de MR. De school hoeft dat advies niet op te volgen, maar mag het naast zich neerleggen.
Geschillen en klachten in relatie tot de mr▾
Vergadering en verslaglegging▾
De MR komt circa 6 a 7 keer per jaar bijeen. De vergaderdata zijn terug te vinden in de jaar- en weekkalender. Een map met agenda’s en notulen ligt ter inzage bij de administratie.
De MR doet jaarlijks verslag van zijn werkzaamheden in een jaarverslag. Tussentijds communiceert de MR als daar aanleiding toe is via het weekbericht en via deze website. Voor meer informatie over de organisatie, vergaderingen en werkzaamheden van de MR kunt u altijd contact met ons opnemen. Dat kan ook wanneer u bepaalde zaken onder onze aandacht wil brengen.
Als uitvloeisel van de besturenfusie is er ook een Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) ingesteld.
Seneca
Onze organisatie
De Zwaneridder kent een gedegen organisatie, waardoor zij in staat is intern en extern gerichte activiteiten te ontplooien. Daarnaast stelt de organisatie haar in staat belangen bij verschillende instanties goed te behartigen. Binnen de organisatie spelen ouders een actieve rol. Op dit deel van de website belichten we achtereenvolgens:
Niet voor de school, maar voor het leven leren wij.Organisatie
Team Zwaneridder
Binnen De Zwaneridder wordt op intensieve wijze samengewerkt tussen de volgende groeperingen:
Schoolleiding▾
Ons team▾
Klassenleerkrachten/kleuterleidsters▾
Vakleerkrachten▾
Intern begeleider▾
Onderwijsassistent▾
Schoolsecretariaat Conciërge▾
Namen en e-mail adressen▾
Bestuur Pallas
De Zwaneridder valt onder het bestuur van de Stichting Pallas. Deze vormt het bevoegd gezag.
Het bezoek- en postadres van Stichting Pallas is: Bronkhorstsingel 11, 5403 NA Uden. Tel: 0413 – 230008.
Missie▾
Scholen▾
Besturing▾
Financiën▾
MR
Volgens een wettelijke bepaling (Wet Medezeggenschap Onderwijs 1992) dient iedere onderwijsinstelling te beschikken over een instantie waar inspraak van personeel en ouders gewaarborgd is.
De Zwaneridder beschikt vanaf 1 oktober 2007 over een medezeggenschapsraad (MR), die een bijdrage wil leveren aan de bevordering van een sfeer van openheid en een goed onderling overleg binnen de school.
MR-leden▾
MR-taken▾
MR-rechten▾
Geschillen en klachten in relatie tot de mr▾
Vergadering en verslaglegging▾
Seneca